
Jak vybrat dřez do kuchyně?
Vybíráte zcela nový dřez do vaší kuchyně? Pak jste tady správně. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, na co si dát pozor, a hlavně jaké máte možnosti! Trh je plný nepřeberného množství nejrůznějších produktů a může být těžké se zorientovat v nabídce. My vám s tím pomůžeme. Věříme, že vám naše tipy pomohou.
Co najdete v článku:
Velikost, tvar a varianta přímo pro vás
Záleží samozřejmě na velikosti prostoru, kam dřez plánujete umístit. Menší kuchyně mnohdy ocení rohový dřez, pro téměř každou kuchyni je tu jednodřez a pro maximální komfort je tu dvojdřez. Jednodřez či dvojdřez můžete pořídit i ve variantě s odkapávačem, který se jeví velmi prakticky a rozhodně jej doporučujeme, pokud to dostatek místa dovoluje. Můžete zde odkládat umyté nádobí, a hlavně přebytečná voda v pořádku steče zpět. U jednoduchého dřezu můžete zvolit kulatou či hranatou variantu.
Kromě tvaru budete řešit také hloubku dřezu. Obecně se dá říci, že čím hlubší, tím lepší. Hluboké dřezy poskytují při práci maximální pohodlí, které oceníte. Ideálně se jeví cca 20 cm hloubka. Samozřejmě méně hluboké varianty budou naopak levnější a ocení ji i lidé menšího vzrůstu.

Jaké materiály máte na výběr
Obvykle se můžeme setkat s nerezovým, keramickým, granitovým a tectonitovým dřezem. Který vybrat? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Na to se ihned podíváme.
Nejrozšířenějším typem jsou nerezové dřezy, které seženete v různých cenových kategoriích. Samozřejmě platí pravidlo, že za kvalitu je dobré si připlatit. Kvalitní plech bude samozřejmě tlustší, tedy silnější a tím pádem i odolnější vůči vnějším vlivům a opotřebení. Nerezové dřezy seženete ve dvou variantách – lesklý a matný. Praktičtěji pro údržbu se jeví spíše matný či polomatný vzhled. Nerezové dřezy se snadno čistí, neulpívají na nich nečistoty a bakterie, jsou odolné vůči mechanickým i chemickým vlivům. Ani korozi se bát nemusíte! Právě díky jejich odolnosti jsou v domácnostech, ale i restauracích velmi rozšířené.

Také u keramického dřezu doporučujeme si připlatit za kvalitu. V případě volby toho správného oceníte výhody tohoto materiálu. Vypadá krásně, je snadný na údržbu, snadno se čistí a neopotřebí se. Naprostou klasikou jsou bílé dřezy s lesklou glazurou. Ty zapadnou do každého interiéru. Ovšem setkáváme se i s možnostmi barevnějších variant. Výhodou keramického dřezu je jeho barevná stálost. Ani po letech nepoznáte od nového rozdíl.
Stále větší popularity nabírají dřezy z granitu. Svým designem připomíná přírodní kámen. Prodejci jej nabízí v nejrůznějších provedeních. Na své si při výběru přijde každý a oceníte jej pro svou praktickou údržbu, odolnost (vůči mechanickému poškození i vysokým teplotám), dlouhověkost a pro jeho přirozeně antibakteriální vlastnosti.