
Tři tipy, jak si vybrat kuchyňské nože
Rádi trávíte čas v kuchyni a chcete v ní mít jedině kvalitní a praktické vybavení? Pojďte se inspirovat, jak vybavit kuchyň kvalitními kuchyňskými noži.
Máte doma nespočetné množství nožů a přemýšlíte, který z nich je ten pravý? I když by se mohlo zdát, že máte přesně to, co potřebujete, tak právě nože jsou v kuchyních nejčastějším kamenem úrazu, protože z velkého množství je nakonec těžké si vybrat vhodné řešení a kvalitu. Pojďte se podívat, jak snadno vybavit kuchyň vhodnými kuchyňskými noži.
1. Zaměřte se na nejdůležitější parametry
Pro kvalitnější a snadnější výběr se při pořizování kuchyňských nožů zaměřte na několik důležitých detailů nožů, kterými jsou především čepel, použité materiály, provedení střenky a celková hmotnost nože. Taková čepel je tou nejdůležitější částí nože a měla by být pevná a zároveň pružná, mít správný tvar a kvalitní provedení ostří. Celková hmotnost nože je důležitá z toho důvodu, aby se vaše ruce při používání neunavily a nebyl příliš pro vás těžký. Taková střenka zas musí ladně padnout do ruky, takže je důležitý jak použitý materiál, tak i provedení střenky.

2. Vybírejte podle účelu využití
Asi se nedá jednoznačně říct, co bude nejčastějším produktem vašeho krájení. Pokud chcete nůž pro všechno, tak nejlepším řešením je univerzální varianta. Takový univerzální nůž je vhodný na všechny potraviny a je ideální pro ty, kteří netráví v kuchyni mnoho času nebo se nechtějí zdržovat hledáním vhodného nože. Pokud však v kuchyni trávíte dost času a vaření je váš koníček, tak zaměřte pozornost na speciální nože. V jejich nabídce najdete nože určené na krájení zeleniny, masa, vykosťovací, steakové, na sýr, loupací, dekorační, sekáčky a mnohé další. Můžete zvážit i celé sady a mít je všechny kompletně po ruce.

3. Nezapomeňte na kvalitu
A tak jako u každého produktu, tak ani u nožů nezapomínejte na kvalitu. A v čem kvalita nožů spočívá? Především je to tvrdost a pružnost materiálu, odolnost, a to především vůči korozi. S kvalitou souvisí i samotná rukojeť, která může být dřevěná, plastová i kovová. O kvalitu nožů je potřebné se i dostatečně starat, a sice nedávat je do myčky, ukládat jednotlivé nože odděleně, používat brusiva určené na broušení nožů, krájet především na dřevěném či plastovém podkladu.